Leptospirose

Als hondeneigenaar laat u uw hond jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil. Maar wist u dat de ziekte van Weil slechts één van de verschijningsvormen van de complexere ziekte leptospirose is?


Leptospirose - Verschillende varianten
Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van dee leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste en beruchtste, maar ook andere verschijningsvormen van leptospirose zijn beschreven. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst.

Hoe ziet leptospirose eruit?
Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes of slijmvliezen het lichaam van de hond binnendringen. In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot algemene ziektesymptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het ziektebeeld kan ook verergeren waarbij de hond uitgepuyt raakt, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, gaat hoesten, diarree krijgt en ernstige nierproblemen ontwikkelt. Een hond met leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie vaak een dodelijke afloop.

Hoe treedt besmetting op?
Via urine scheiden geïnfecteerde honden leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van leptospiren in het milieu.

Loopt mijn hond gevaar?
Elke hond kan besmet raken met leptospiren, zowel in de stad als op het platteland. Bijna elke hond eet wel eens gras of zwemt graag. Op zulke momenten komt uw hond in contact met leptospiren. Door jaarlijks te vaccineren bouwt uw hond de noodzakelijke weerstand op en vermindert u de kans dat uw hond ziek wordt.

Nieuwe varianten leptospirose in opkomst
Tot voor kort veroorzaakten vooral de twee serogroepen canicola en icterohaemorrhagiae ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Seeds vaker echter, worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen behorend tot de serogroepen australis en grippotyphosa. De huidige vaccins beschermen hier niet tegen.

Bredere bescherming noodzakelijk
Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe serogroepen van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar. Uw dierenarts kan u meer informatie geven over leptospirose en hoe u uw hond kunt beschermen tegen deze complexe ziekte.

 

Meer informatie over leptospirose vindt u op www.leptospirose.nl

Bron: Folder MSD Animal Health "Leptospirose, meer dan de ziekte van Weil"