Loopsheid / Progesteron test

De periode waarin het lichaam van de teef zich voorbereid om gedekt te kunnen worden noemen we ook wel loopsheid. Deze periode duurt zo'n 3 weken, binnen deze 3 weken is de teef maar een aantal dagen vruchtbaar. In deze periode zien we ook lichamelijke veranderingen (uitvloeiing en zwelling van de vulva, soms opgezette melkklieren) en verandering van de hormoonspiegels in het bloed.

Wanneer wordt een teefje loops?
Dit is bij kleinere rassen tussen de 6 en 10 maanden gemiddeld, grotere rassen tussen de 8 en 16 maanden (er zijn uitzonderingen). Een teefje wordt per jaar gemiddeld zo'n 2 keer loops (dit verschilt per ras).

Een nestje / progesteron test
Om het juiste dekmoment te kunnen bepalen, is het verstandig een progesteron test te doen. Door te meten hoe snel het progesteron (het zwangerschapshormoon) stijgt, kunnen we vaststellen wanneer de eisprong plaats vindt. Hierdoor is de kans op een geslaagde bevruchting groter, en weet je zeker dat de teef er zelf ook klaar voor is. Dit kan handig zijn wanneer de reu op lange afstand woont, zodat je op tijd voor de dekking bent. Wanneer de teef al over haar vruchtbare moment heen is, heeft dekken geen zin meer.

Wanneer beginnen met testen?
Meestal is een teefje rond de 10e dag vruchtbaar, maar dit verschilt per hond. Wanneer u dus het progesteron gehalte van uw teef wilt laten bepalen is het belangrijk om tijdig te beginnen met testen. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Om de test uit te kunnen voeren, moeten we bloed afnemen bij de teef om hiermee vervolgens het onderzoek uit te kunnen voeren. Dit duurt zo'n 1,5 tot 2 uur. Wij bellen nadien met de uitslag en het advies.