Officiële ED, HD röntgenfoto's

Elleboogdysplasie en Heupdysplasie zijn afwijkingen in de gewrichten. Voor veel rashonden is het verplicht dat de honden hier op worden getest. Ook bij niet officiële rashonden kan het verstandig zijn de honden hierop te laten controleren voor dat men met deze hond gaat fokken.

Door middel van röntgenfoto’s worden deze gewrichten bekeken en beoordeeld. Indien u zelf wilt weten hoe deze gewrichten eruit zien, kan de dierenarts van onze dierenkliniek de röntgenfoto’s beoordelen.

Indien u met een rashond wilt gaan fokken, zijn hier een aantal regels aan verbonden. Bij het ene ras is het alleen nodig dat de heupen worden gecontroleerd en bij het andere ras ook de ellebogen. Per ras is het verschillend vanaf welke leeftijd deze foto’s gemaakt mogen worden. Wij kunnen u hierbij adviseren. Op de website www.houdenvanhonden.nl kunt u hier ook meer informatie over vinden.

Onze dierenkliniek beschikt over een digitaal röntgenapparaat waardoor het maken van deze röntgenfoto’s niet veel tijd in beslag neemt. In bepaalde gevallen is het niet nodig de hond een sedatie te geven.

Indien u een afspraak heeft voor het maken van de röntgenfoto’s, kunt u het beste de eigendoms- en stamboompapieren meenemen. Nadat de foto’s zijn gemaakt, sturen wij deze op naar de raad van beheer. De eigenaar krijgt hiervan een factuur thuis, na betaling hiervan worden de röntgenfoto’s beoordeeld.

Beoordelingsuitslagen:
  • ED vrij / niet vrij
  • HD A: Geen aanwijzingen voor heupdysplasie
  • HD B: Bijna normale heupgewrichten
  • HD C: Lichte vorm van dysplasie
  • HD D: Heupdysplasie
  • HD E: Ernstige vorm van dysplasie