Op vakantie

Of uw huisdier nu mee gaat op vakantie, in de kennel verblijft of door familie/vrienden wordt verzorgd: u kunt veel voorzorgsmaatregelen treffen om te zorgen dat u en uw huisdier deze periode zonder stress doorkomt.
Persoonlijke voorwerpen zorgen ervoor dat uw hond of kat zich sneller thuis voelt in een vreemde omgeving. Het is daarom een goed idee om voor vertrek aan bijvoorbeeld de volgende dingen te denken: vaccinatie(papieren), paspoort, medicijnen, voldoende eigen merk voer, tekentang, eigen mand, een halsband met lijn met daaraan vast een koker met daarin uw thuis- en vakantieadres et cetera. Als uw huisdier ergens logeert, is het ook verstandig om informatie te geven over eventuele medicijnen en de gegevens van de dierenarts. Hier een kleine checklist.

Naast het gebruik van een koker met uw adres aan de halsband, kunt u ook uw dier laten chippen. Als uw dier in een vreemde omgeving verdwaald, kan de dierenarts door middel van de chip de eigenaar terugvinden als deze is aangemeld bij de databank. Ook bent u niet op vakantie: het komt wel eens voor dat er bij de dierenkliniek een (overleden) kat wordt binnengebracht of een hond die verdwaald is.

Naast alle vaccinaties, chippen etc, is het van belang uw huisdier te beschermen tegen de veelal gevaarlijke ziektes die in bepaalde landen worden overgedragen door parasieten (bv. teken, wormen, Leishmania) die hier in Nederland niet voorkomen. Let vooral goed op als u richting het oosten of zuiden van Europa of verder reist (eventueel bestaan de Huisdier Vakantie App of de Vakantie SMS-service van Novartis Animal Health om u te ondersteunen).

Als u hier meer informatie over wilt ontvangen, neem dan contact met ons op.
Als u op vakantie gaat, moet u heel wat regelen voor uw huisdier. Hier een checklist:

Dier op reis
 • Het Europees Dierenpaspoort
 • Ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës) (buitenland)
 • Dier is gechipt (buitenland / hond geboren na 1 april '13)
 • Eventueel medicijnen
 • Voldoende voer van het vertrouwde merk
 • Eigen eet- en drinkbak
 • Voldoende water voor onderweg
 • Reistabletten voor onderweg
 • Halsband met lijn met daaraan vast:
  - Koker met huis- en vakantieadres
  - Hondsdolheidpenning
 • Recente foto van uw dier
 • EHBO Box voor dieren met tekentang
 • Gegevens dierenarts thuis en plaats van bestemming
 • Muilkorf (is in sommige landen verplicht)
 

Dier blijft thuis
Voor de mensen die voor uw huisdier zorgen:
 • Gegevens vakantie adres
 • Informatie over dieet en eetgewoontes
 • Informatie over evt. medicijnen
 • Gegevens dierenarts
 • Dierenpaspoort (vaccinatiebewijs)
 

Dier naar pension
 • Controleer bij het pension welke vaccinaties en behandelingen vereist zijn
 • Bescherming tegen vlooien en ontworming
 • Vaccinaties tegen kennelhoest / bordetella
 • Plaats reserveren voor uw huisdier
 • Dierenpaspoort (vaccinatiebewijs)
Chippen & registreren:
Normaal €40,- Nu €25,-


Wat houdt chippen allemaal in en waarom zou u uw dier laten chippen en registreren?
U als baasje bent gek op uw huisdier. Maar wat als uw huisdier op een dag niet meer thuis komt? Bij Dierenkliniek Vechtdal worden er wel eens (overleden) katten binnengebracht, of een hond die de weg niet meer naar huis kon terugvinden. Als deze dieren niet zijn gechipt, wordt het vaak lastig om de eigenaar te vinden.

Hond verplicht chippen vanaf 1 april 2013
Honden geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Alle honden die vanaf die datum worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

Het chippen en registreren maakt het mogelijk dat malafide fokkers en handelaren, maar ook eigenaren van mishandelde of verwaarloosde honden beter kunnen worden opgespoord.

Laat uw dier chippen!
Weet u niet of uw huisdier is gechipt, dan kunt u dit laten controleren bij de dierenarts of –assistente. Met behulp van een chipreader kan worden gezien of uw huisdier een chip heeft. Mocht uw huisdier niet zijn gechipt, dan is dit wel verstandig om te doen. Als uw huisdier is gevonden en men weet niet van wie deze is, wordt het dier naar het asiel gebracht en moet u betalen om uw huisdier terug te krijgen terwijl dit niet nodig is. Laat uw huisdier dus chippen. Maak snel een afspraak voor uw huisdier!

Mocht uw huisdier wel zijn gechipt, maar u bent verhuisd of uw dier is overleden, geef dit dan door. De gegevens op de chip kunt u controleren via de website www.chipnummer.nl.
Behalve infecties met de ziekte van Lyme (Borrelia), die ook hier voorkomt, kunnen teken in de meer zuidelijke gebieden van Europa de dodelijke ziektes Babesiose (Babesia) en Erlichiose (Erlichia) overbrengen. Daarom is het van belang om uw huisdier altijd, maar zeker als u naar het zuiden van Europa afreist, te beschermen tegen teken. Controleer uzelf en uw dier daarom dagelijks op teken en verwijder deze, en behandel uw dier regelmatig met goede tekenwerende pipetten en/of de Scalibor tekenband.

Behandelingsadvies bij het gebruik van de Scalibor tekenband:
De Scalibor halsband is werkzaam minimaal 1 week nadat deze is omgedaan en is gedurende 6 maanden werkzaam tegen zowel teken, muggen als zandvliegen. U dient de band dus tijdig om te doen.

De meeste pipetten tegen teken zijn maximaal 4 weken werkzaam, dien deze dus regelmatig toe als u hier liever gebruik van maakt.
Behalve de wormen die uw dier, en via de huisdieren u, kunnen besmetten, komen er verschillende meer schadelijke wormen voor in andere delen van de wereld. De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis), die onder andere in grote delen van Europa voorkomt, is niet echt schadelijk voor uw hond of kat, maar kan wel ernstige ziekte veroorzaken bij de mens. Daarnaast komen in de meer zuidelijke delen van Europa en de subtropische gebieden, de schadelijke haakwormen van het geslacht Ancylostoma voor, die kunnen leiden tot bloederige diarree en bloedarmoede.
Het is daarom van belang uw huisdier altijd goed te ontwormen met een breedspectrum ontwormingsmiddel zoals bijvoorbeeld Milbemax.

Behandelingsadvies bij gebruik van Milbemax:
Als u 1 tot 28 dagen op vakantie bent geweest in een risico-gebied geeft u Milbemax op de dag van thuiskomst en nog een keer 1 maand na thuiskomst.
Gaat u langer dan 28 dagen, dan geeft u Milbemax maandelijks (op de bestemming), de dag van thuiskomst en ook weer 1 maand na thuiskomst.


HARTWORM
De larven van hartworm (Dirofilaria immitis) worden overgedragen op uw hond of kat door bepaalde muggensoorten, die voorkomen in Zuid- en Oost-Europa, voornamelijk in de gebieden rond de Middelandse zee (Frankrijk, Italie, etc.). De larven van de hartworm ontwikkelen zich in uw hond of kat tot volwassen wormen, die in de grote bloedvaten rond het hart en in het hart zelf leven. Hierdoor kunnen hart- en longproblemen ontstaan, waaraan uw huisdier kan overlijden. Het is essentieel om te voorkomen dat de larven zich ontwikkelen tot volwassen wormen.

Behandelingsadvies bij gebruik van Milbemax of Stronghold voor de preventie van hartworm:
Als u 1 tot 28 dagen op vakantie bent geweest in een risico-gebied geeft u Milbemax of Stronghold op de dag van thuiskomst en nog een keer 1 maand na thuiskomst.
Gaat u langer dan 28 dagen, dan geeft u Milbemax of Stronghold maandelijks (op de bestemming), de dag van thuiskomst en ook weer 1 maand na thuiskomst.

Behandelingsadvies bij het gebruik van middelen die de muggen afweren, bijvoorbeeld de Scalibor tekenband:
De Scalibor halsband is werkzaam minimaal 1 week nadat deze is omgedaan en is gedurende 6 maanden werkzaam tegen zowel teken, muggen als zandvliegen. U dient de band dus tijdig om te doen of toe te dienen.
Leishmania is een gevaarlijke en ongeneeslijke ziekte, die wordt overgedragen door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus), die voorkomen in Zuid-Europa. De ziekte heeft ernstige gevolgen en komt ook voor bij de mens. Het is daarom van belang uzelf en uw dier te beschermen. Zandvliegen zijn voornamelijk 's nachts actief, daarom kunt u een muskietennet gebruiken en is het van belang uw huisdier niet na zonsondergang en niet voor zonsopgang buiten te laten. Daarnaast is het belangrijk de zandvliegen af te weren met speciale middelen hiervoor.

Behandelingsadvies is het gebruik van de Scalibor tekenband:
De Scalibor halsband is werkzaam minimaal 1 week nadat deze is omgedaan en is gedurende 6 maanden werkzaam tegen zowel teken, muggen als zandvliegen. U dient de band dus tijdig om te doen.De Vectra 3D pipetten zijn direct na de toediening werkzaam gedurende 1 maand en werken ook tegen teken, muggen en zandvliegen.

Voorbeeld: Als u naar Zuid-Europa reist en uw hond heeft dus bescherming nodig tegen zowel teken, wormen (incl. hartworm) en Leishmania, kunt u dit bereiken met een combinatie van bijvoorbeeld Milbemax en de Scaliborband.