Castratie

Ongeveer 6 maanden oud en je lieve onschuldige poes houdt van de een op de andere dag niet meer op met miauwen? Ze loopt zoekend rond en lijkt wel verliefd op je schoenen. Er lopen steeds meer katers buiten rond het huis. Dan kan het wel eens zover zijn... ze is KROLS.

Normaal zijn katten die buiten komen van voorjaar tot herfst regelmatig krols. Gemiddeld elke 3 weken, maar er kan ook wel twee maanden tussen twee krolsheden in zitten; dit verschilt per kat. De krolsheid duurt 7 tot 12 dagen. De poes wordt zelf niet ongelukkig van de krolsheid, maar voor eigenaren kan een krolse poes knap vervelend zijn.

Als u dit gedrag vermoeiend vindt en niet op een nestje kittens zit te wachten , dan heeft u een paar mogelijkheden: u kunt de poezenpil geven 1x per week, hier zit als nadeel aan dat ze op latere leeftijd last kan krijgen van melkkliertumoren. Of u kunt u poes laten steriliseren met als voordeel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Officieel heet het helpen van de poes castreren maar in de volksmond kennen wij dit als steriliseren. Hierna kan ze geen jongen meer krijgen.