Laparoscopie

In onze dierenkliniek kan de teef (vrouwtjeshond) gesteriliseerd worden middels een laparoscopische operatie. Er worden 3 kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt, waardoor een scoop (camera) en 2 tangen naar binnen gaan. De buik van de hond wordt opgeblazen met CO2, waardoor de eierstokken beter te vinden en te verwijderen zijn.

De voordelen van de laparoscopische sterilisatie ten opzichte van de "gewone" sterilisatie zijn:
 • De buik van de hond hoeft niet helemaal open gemaakt te worden, dus is het een minder grote ingreep.
   
 • Het herstel van de hond zal sneller verlopen. Aangezien de wondjes heel klein zijn, zullen deze ook sneller helen.
   
 • De kans dat de hond aan de wondjes zit, is heel klein. Een kraag of romper zal meestal niet nodig zijn.
   
 • De operatiewonden zijn erg klein, waardoor er minder tot geen kans is op infectie. Daarom is het niet nodig om een antibioticum kuur mee te geven. Dit doen we bij een "gewone" sterilisatie wel.
   
Bij deze laparoscopische ingreep worden alleen de eierstokken verwijderd, de baarmoeder blijft zitten. De eierstokken produceren de geslachtshormonen. Wanneer deze verwijderd zijn, dan staat de baarmoeder niet meer onder invloed van deze hormonen en zal vanzelf verschrompelen. De laparoscopische sterilisatie zal voornamelijk gedaan worden bij honden vanaf 15 kg. Bij honden die kleiner zijn is de wond op de "gewone" manier van steriliseren namelijk net zo groot als bij een laparoscopische sterilisatie. Voor meer informatie staat wij u graag te woord.