Vlooien

Vlooien
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen gastheer worden van de vlo.
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo. 

Cyclus
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen, moet zij eerst een maaltijd hebben gehad. Vervolgens legt zij enkele tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. Na 2-3 weken verpoppen deze larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1,5 jaar in leven blijven en bestand tegen vele invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit deze pop een volgroeide vlo. Deze hele cyclus duurt gemiddeld 6 weken.
Dus in tegenstelling tot veel mensen denken, speelt een groot deel van de cyclus zich af buiten het dier en is bestrijding van de omgeving eveneens zo belangrijk als de bestrijding van vlooien op het dier.

Waarom vlooien bestrijden?
  • Jeuk: Vlooien veroorzaken veel overlast bij hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie.
  • Wormen: Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo binnenkrijgt, kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier besmetten!!
  • Vlooienallergie: Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Hier kan een allergische reactie op ontstaan. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is voldoende om dit proces in stand te houden!!

Vlooienbestrijding
Er zijn diverse middelen op de markt om deze parasieten te bestrijden. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen, maar u kunt natuurlijk ook altijd langskomen voor advies en het juiste middel voor uw dier.