Wormen

Zowel honden als katten kunnen dragers zijn van wormen. Ook al zie je geen wormen, ze zijn er vaak wel! Bij het dier kunnen ze de weerstand verminderen, diarree of een doffe vacht veroorzaken. Sommige wormen van honden of katten zijn besmettelijk voor de mens en kunnen, net zoals bij het huisdier, ook schadelijk zijn voor de mens.

Ontworm uw huisdier minimaal 4 keer per jaar of vaker als het nodig is tegen alle belangrijke wormen. Was altijd uw handen voor het eten.

Spoelwormen bij honden en katten
Besmettingen bij huisdieren vinden plaats door contact met besmette dieren of door wandelen op plaatsen waar besmette dieren geweest zijn, zoals parken, bossen etc. Ook muizen of vogels kunnen spoelwormen overdragen. Pups en kittens worden besmet via de moeder. Besmetting van de mens, vooral kinderen, gebeurt door opname van besmette eitjes na contact (aaien) met besmette dieren (eitjes in de vacht) of besmette plaatsen (parken, zandbakken, tuinen, strand). De wormeitjes in de omgeving, de toevallige tussengastheren en de onbehandelde dieren vormen een voortdurende besmettingsbron voor uw huisdier. Volwassen dieren dienen daarom regelmatig (4 x per jaar) ontwormd te worden.

Lintwormen bij honden en katten
Honden en katten (en ook de mens) kunnen met de vlooienlintworm besmet raken na opname van een besmette vlo. Andere lintwormsoorten worden overgedragen door tussengastheren zoals de muis of rat. Zorg daarom dus ook voor een goede vlooienbestrijding!
 
  
hond_worm_cyclus.jpg
 

De vossenlintworm, gevaarlijke situatie
De vos is de normale gastheer van de vossenlintworm, vandaar zijn naam. Maar honden en katten kunnen ook besmet worden met deze lintworm die overgedragen wordt door het opeten van ratten en muizen. Onze huisdieren zelf hebben normaal gesproken weinig last van deze slecht millimeter grote lintworm. Bij de mens kan deze worm echter een ernstige ziekte van de lever veroorzaken.
De vossenlintworm komt gelukkig maar zelden voor bij de mens, maar de mens kan zich besmetten door het aaien van besmette honden of katten, door het opeten van ongewassen bosvruchten en door contact met dode vossen of hun uitwerpselen. Na besmetting kan het jaren duren voor een mens symptomen krijgt en er moet dan een behandeling worden ingezet. Zonder behandeling kan besmetting dodelijk aflopen.

De haakworm
Haakwormen die voorkomen in Zuid-Europa zijn veel gevaarlijker dan de soorten die bij ons voorkomen en zijn zelfs dodelijk voor honden als die niet snel genoeg behandeld worden. Haakwormen hebben scherpe tanden en voeden zich met het slijmvlies van de darm van de hond. De bloederige diarree als gevolg daarvan kan leiden tot bloedarmoede en/of sterfte.

Hartwormen
Honden of katten die reizen in Zuid-Europa kunnen door een muggenbeet besmet raken met de hartworm. Dieren die hierdoor geïnfecteerd raken, worden niet meteen ziek. Het duurt 5 tot 7 maanden voordat de larve van de hartworm die via de mug overgedragen wordt, zich ontwikkeld heeft tot een volwassen hartworm die leeft in de longslagader en het hart van hond of kat.

Hoe ontwormen?
In onze praktijk hebben wij verschillende middelen om uw dier op juiste wijze te ontwormen. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen, maar u kunt natuurlijk ook altijd langskomen voor advies en het juiste middel voor uw dier.