Konijnen

De tanden en kiezen van konijnen hebben een open wortel en groeien gedurende hun hele leven door. De snijtanden groeien 2-2.4 mm per week. Dit is dus bijna 10 cm per jaar! Deze groei wordt opgevangen door slijtage van de tanden en kiezen. De slijtage vindt plaats als gevolg van het knagen en kauwen op voedsel.

Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen op elkaar af. Het kan voorkomen dat het afslijten van tanden en kiezen niet helemaal gaat, dit kan verschillende oorzaken hebben.
 
 
Symptomen gebitsproblemen Mogelijke oorzaken gebitsprobleem
Niet of nauwelijks kunnen eten terwijl er wel interesse is in voer Trauma; door een klap of val kan het zijn dat er een tand afbreekt
Spelen met eten en proppen maken van het eten Fracturen (breuken)
Speekselen, hierdoor kan de huid rond de bek ontstoken raken Afwijkend knaaggedrag
Oog en neusuitvloeiing door ontsteking van de traanbuizen Genetisch
Verhoogde traanproductie Voedingsfouten
Zwellingen aan de kop door abcessen  
Slechte conditie en slechte vacht
Problemen met het maag-darmkanaal
Vermagere
 

Door te weinig calcium in de voeding kan er een calciumgebrek ontstaan in het bloed. Dit kan ervoor zorgen dat het konijn calcium uit het kaakbot gaat halen. Hierdoor ontstaat botontkalking. Gevolgen van calciumgebrek kunnen zijn:
 
 
 
  • Afwijkende stand van de kiezen;
  • Afwijkende stand van de snijtanden;
  • Emaille-defecten van de snijtanden;
  • Afwijkingen in de groei van de wortels;
  • Gevolgen van een overvloed aan calcium kunnen zijn;
  • Blaaszand/stenen.
De voeding van een konijn is dus erg belangrijk voor de tanden.

Afwijkingen van de snijtanden
Om problemen te voorkomen of eventueel de stand te corrigeren is een behandeling vaak noodzakelijk. Bij afwijkingen van de snijtanden zijn er 3 mogelijkheden van behandelen.
 
 
  • Snijtanden knippen;
  • Snijtanden afslijpen;
  • Snijtanden trekken.
Ons advies is om een te kiezen voor het slijpen of het trekken van de snijtanden.

Haken op de kiezen
Als de kiezen niet recht op elkaar afslijten, ontstaan er haken op de kiezen. Deze haken zijn scherp en kunnen het wangslijmvlies en de tong beschadigen. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in de mond. Naast het behandelen van de haken in de bek is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te vinden en te verhelpen. Voedingsfouten spelen hierin vaak een belangrijke rol.

De ervaring leert dat na een behandeling van de kiezen een konijn vaak een paar dagen slechter eet. Wij laten de eigenaar het konijn na de behandeling dwangvoeren totdat het konijn weer zelf eet.
Indien een stille darm aanwezig was zullen we deze ook behandelen met Cisaral en Laxatract, naast de pijnstiller en het dwangvoeren.