Vuurwerk

Vuurwerk
Hoe reageert uw huisdier op harde geluiden en vuurwerk? Misschien heeft uw hond of kat nog nooit een oud en nieuw meegemaakt en weet u niet hoe het dier hier op zal reageren. Sommige honden of katten raken volledig van slag door het lawaai en zijn zo bang dat ze niet meer onder de bank vandaan komen of alles bij elkaar blaffen. Dit is niet prettig: voor u niet en voor uw huisdier zeker niet. Nu zijn er een aantal manieren om het dier te laten wennen aan harde geluiden en er zijn een aantal middelen waarmee u het dier kunt ondersteunen. Het is wel aan te raden om hier vroegtijdig mee te beginnen, enkele weken tot maanden van tevoren!

Adaptil/Feliway
Voor de hond zijn er halsbanden, verdampers en sprays op basis van geruststellende feromonen. Voor de kat is er een verdamper en een spray op basis van geruststellende feromonen. Een feromoon is een stof die zoogdieren natuurlijk produceren om boodschappen door te geven aan dieren van dezelfde soort. De geruststellende eigenschappen van feromonen blijven behouden tot ze volwassen zijn. Dit middel kunt u dus prima inzetten bij een lichte vuurwerk angst, wel is het aan te raden hier tijdig mee te beginnen.

Thundershirt
Voor de hond bestaat er een soort shirt die redelijk strak om zijn/haar lijf zit. Dit shirt drukt op bepaalde drukpunten in het lijf en zorgt op deze manier voor een geborgen en veilig gevoel. 

Vuurwerk cd
Er zijn verschillende vuurwerk cd's op de markt. U kunt bij Dierenkliniek Vechtdal een cd bestellen, zodat u uw hond of kat kunt laten wennen aan harde geluiden en vuurwerk geluiden. Het is wel aan te raden hier tijdig mee te beginnen, omdat het rustig opgebouwd moet worden. Voor meer informatie staan wij u graag te woord.

Homeopathie
Net als voor de mens, bestaan er voor de hond en kat ook homeopatische middelen die lichte angst weg kunnen nemen.

Medicatie
Er zijn ook medicijnen die uw hond of kat rustig maken, waardoor ze minder angstig zullen zijn of minder angst zullen vertonen. Het is aan te raden hier pas mee te beginnen wanneer de hond of kat echt zo angstig is dat de bovengenoemde middelen niet werken.