Longworm

Het is voorjaar en de kalfjes kunnen naar buiten, maar niet voordat zij zijn ingeënt tegen longworm. De longworm is een parasiet en richt veel schade aan in de long. Deze wordt vooral gezien bij kalveren of oudere dieren die voor het eerst de weide in gaan.

De longworm legt eitjes in de bronchiën. De eitjes worden door het kalf opgehoest en doorgeslikt waardoor deze in het maagdarmkanaal terecht komen. Daar ontwikkelen ze zich tot larven en komen terecht in de mest. Hier ontwikkelen de larven zich tot besmettelijke larven en kunnen via het gras worden opgenomen. Via de darm komen de larven in het bloed- en lymfevaten terecht en kunnen zich verplaatsen naar de longen waar ze tot wormen uitgroeien.

De symptomen van longworm bij een kalf is een lichte hoest tot ernstige benauwdheid, versnelde ademhaling, weinig eetlust en vermagering. In ernstige gevallen kan de longworm leiden tot de dood. De laatste jaren wordt longworm ook steeds meer bij volwassen vee gesignaleerd. De klachten zijn dan vooral hoesten en melkproductiedaling.

Om dit te voorkomen is vaccinatie erg belangrijk. Dit moet gebeuren voordat het kalf de weide ingaat. Twee weken na de tweede vaccinatie kan het kalf de weide in. Het kalf moet vervolgens wel in aanraking komen met besmettelijke larven voor levenslange bescherming.

Patient van de maand

Het gebit van Fiddich

Het gebit van Fiddich

Op 6 maanden leeftijd kwam Fiddich (een Deerhound) bij ons in de kliniek. Zijn baasje had gezien dat er een aantal kiez..

Lees verder