Afscheid nemen van uw paard

Vorige week was er een moeder met haar twee kinderen van rond de vijf en zeven op de dierenkliniek. Hun pony was kreupel. Tijdens de behandeling van de pony merkte ik dat de twee telkens aan hun moeder vroegen of ze mij wat mochten vragen. De moeder wuifde het wat weg, maar na wat aandringen van mijn kant zei de jongste van de twee: “het paard wat wij hier anderhalf jaar geleden hebben gebracht, waar is die gebleven?” Hun vraag overviel mij en ik zei dat ik dat even na moest kijken. Ik had even wat bedenktijd nodig.

Het verlies van uw paard of pony is altijd emotioneel. Of hij nu naar de slager gaat, naar de destructie of zelfs wordt gecremeerd: het maakt niet uit! Mijn ervaring is dat eigenaren altijd in meer of mindere mate een binding hebben met hun dier. Dit kan variëren van een handelspaard tot een pony die al 30 jaar een rol heeft binnen een gezinsleven.

Het moment van afscheid nemen gaat bijna in alle gevallen gepaard met het ziek worden van uw paard. Eerst ben ik als betrokken dierenarts druk bezig om een diagnose te stellen. Op het moment dat ik deze heb, bespreek ik met de eigenaar de mogelijkheden van de behandeling. Wanneer de prognose goed is en de behandelingskosten voor de eigenaar acceptabel zijn, dan is euthanasie niet aan de orde.

Wanneer er een ernstige aandoening is, dan wordt er al snel in overleg met de eigenaar besloten om het paard uit zijn lijden te verlossen. U kunt dan denken aan open beenbreuken, koliek met liggingsveranderingen (darm ligt verdraaid) of een ernstige aandoening waarbij organen niet meer functioneren. Wanneer de aandoening ernstig is maar er nog wel een kans bestaat op genezing, zal de discussie wat lastiger worden. De behandeling is risicovol en de kosten zullen  behoorlijk oplopen. Bij een koliekoperatie kunnen de kosten bijvoorbeeld al snel oplopen van 3000,- tot 5000,- euro, waarbij de prognose (kans op herstel) 60% zal zijn.

Met name in dit laatste geval, maar ook in gevallen van ernstige orthopedische problemen, zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid, is het goed dat er een goede open relatie met uw dierenarts is. U heeft behoefte aan goede objectieve voorlichting over de aandoening, de kans op herstel, de te verwachten kosten, het lijden van het paard en iemand die ook uw privésituatie redelijk kan inschatten. U hebt uiteindelijk de ruimte om een verantwoorde beslissing te nemen voor uw paard. Als dierenarts ben ik er soms een beetje psychiater bij, maar dat is het leuke van ons vak: dat we ook in deze gevallen er voor een dier en eigenaar kunnen zijn!

Indien besloten wordt tot euthanasie, dan kan dit thuis gebeuren of op de dierenkliniek. Het paard krijgt drie intraveneuze injecties (een injectie in het bloedvat). Eerst een injectie om wat suf te worden en daarna de tweede, zodat het kan gaan liggen. De derde injectie werkt direct op de hersenen en zorgt voor een snelle dood. Het hart kan nog een aantal minuten blijven slaan. Tijdens de euthanasie controleren we uw paard totdat we geen hartslag meer horen. U krijgt alle tijd en ruimte om bij de euthanasie van uw paard aanwezig te zijn.

De afvoer van het paard gaat in de meeste gevallen via destructie. U kunt uw paard ook laten cremeren. De kosten hiervoor zijn ongeveer 1500,- euro. Indien er voldoende tijd en ruimte is voor zowel het paard, als voor de eigenaar en voor ons als behandelend dierenarts, blijft er (behalve de pijnlijke emotie op het moment) ook achteraf het goede gevoel dat er gezien alle factoren de juiste beslissing is genomen.

Wat betreft de moeder en haar twee kinderen heb ik gezegd dat hun paard is gecremeerd. “O ja, net als opa!” zei de jongste. Tijdens hun vertrek gaf de moeder mij een knipoog: “bedankt!”

Harold Kollen, Erkend Paardenarts
Dierenkliniek Vechtdal


Dierenkliniek Vechtdal
www.dierenkliniekvechtdal.nl
info@dierenkliniekvechtdal.nl
twitter.com/dkVechtdal
facebook.com/dierenkliniekvechtdal

Artikel geschreven voor het blad Haver (08-2012)